Zpravodaj číslo 2/2022 červen 2022) - Obvodní výbor KSČM Praha 2

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Zpravodaj číslo 2/2022 červen 2022)

Zpravodaj OV

Zpravodaj Obvodního výboru KSČM Praha 2

Z Přemyslova facebookového deníčku

Než jsme se nadáli, půl roku je za námi a opět se Vám, milý čtenáři, připomínám. Tedy hlavně těm, kteří z Vás mě ještě neobjevili na Facebooku, kde pravidelně týden co týden více než tři roky komentuji to, co nám společně leží na srdci. Na Facebook je snadný přístup z webových stránek okresního výboru KSČM Praha 2, kde si ho jedním kliknutím otevřete. Na tyto stránky, pokud na ně nemáte přímou adresu, se lehce dostanete s pomocí vyhledávačů: Google nebo Seznam.cz. Stačí zde do příslušné kolonky napsat: OV KSČM Praha 2 a poté kliknout. A teď k věci. Tento půlrok jsem vystupoval na Facebooku ve značné míře již v období zavedené režimní cenzury. Ke chvále čtenářské obce, jejíž početnost se stále zvyšuje, se nenašel nikdo, kdo by mě „prásknul“. Děkuji proto za přízeň a jsem s pozdravem: Na shledanou v lepších časech

Váš Přemysl  



Taktika zvaná Tchoř

Vyprovokujte protivníka, jenž na základě toho zaujme obranný postoj. Pak ho obviňte ze zlých, nejlépe dobyvačných úmyslů a začněte seskupovat síly na svou údajnou obranu, jež ale bude tak trochu také útokem. I když bitvu nevyhrajete, aspoň válečné pole zasmradíte.  (Věřím, že režimně uvědomělý čtenář jistě nebude tento obecný poznatek srovnávat s přemísťováním spojeneckých zbraní a vojsk na Ukrajinu.)

Přemysl (zveřejněno 7. 2. 2020)


Ostře sledovaný guláš

Někteří poslanci (i pětikoaličníci) si prý ztěžují na poslaneckou vývařovnu. Nikoliv snad kvůli nízkým cenám či vybranému jídelníčku, s tím jsou spokojeni. Nýbrž kvůli porušování chuťových práv a svobod poslance. Neboť údajně je v parlamentu přísně zapovězena, a to hlavou zde nejpomazanější, příprava maďarského guláše. Prý se ale již chystá náprava; má se v parlamentu podávat pod novým názvem - euroguláš.


Přemysl (zveřejněno 14. 2. 2022)


O jednom moudrém přísloví

Vzpomeňme hon, kromě jiných i STANu v čele s jeho lídrem Rakušanem, na Babiše a Čapí hnízdo. Než se rok s rokem sešel, čelí Rakušan, coby teď již ministr vnitra, trestnímu oznámení. A to ve věci porušení povinnosti při správě cizího majetku, což nyní řeší policie. Jako by zde opět došlo (kolikrát už v historii?), obrazně řečeno, na jedno moudré přísloví: Zloděj křičí „Chyťte zloděje!“.


Přemysl (zveřejněno 21. 2. 2022)


Hanba mužům, kterým žena vládne

Praví se v Pověstech českých. Kéž by tomu tak teď bylo, pokud jde o rusko-ukrajinský konflikt. Alespoň u nás. Zde má jasnou vizi snad jen europoslankyně Konečná. Bylo to zřejmé i z jejího televizního duelu se senátorem Fischerem, jehož výrazně zastínila. Vystoupila v něm také jako žena i matka a dostatečně nahlas prohlásila, parafrázováno s klasikem: Proboha nestřílejte, jsou tady lidi… a zasedněte k jednacímu stolu!


Přemysl (zveřejněno 28. 2. 2022)

Válka je opravdu vůl

Z televizních vystoupení zejména představitelů pětikoaliční moci jsem nabyl zřejmě oprávněného dojmu, že bych se mohl protivit režimu, i kdybych si třeba veřejně zanotoval léta známou písničku Válka je vůl. Omlouvám se všem, kteří to se mnou myslí dobře, ale já jsem opravdu přesvědčen, že válka je vůl. A opačný názor mi nevnutí ani pod pohrůžkou sankcí režimní moc, tím méně pak Česká televize.


Přemysl (zveřejněno 7. 3. 2022)


Jako by se čas zastavil

Můj dědeček za okupace tajně ladil zakázaný Londýn. Jeho syn po válce zase tajně ladil zakázanou Svobodnou Evropu. A já teď tajně lovím zakázaný ruský Sputnik. Abych se, jako moji předci, přiblížil k pravdě na základě informací z více zdrojů. Tyto zákazy chápu, chrání mě před dezinformací. Avšak ne vždy se jim to daří, často mají opačný efekt. I proto, že režimní ochrana před dezinformací bývá často sama dezinformační.

Přemysl (zveřejněno 14. 3. 2022)


Neznalost historie?

Jak uvedla před nedávnem některá média, velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR zveřejnilo na sociálních sítích z jakýchsi didaktických důvodů obrázek berlínského Říšského sněmu z roku 1945 s americkou vlajkou. Tato vlajka tak vystřídala vlajku sovětskou, kterou zde vyvěsili, jak známo i ze slavné dobové fotografie, sovětští vojáci na počest vítězství nad německým fašismem… Neznalost historie?

Přemysl (zveřejněno 21. 3. 2022)


Autocenzura nebo opatrnost?

Je chvályhodné, že Ministerstvo obrany ČR uctilo památku obětí bombardování Prahy v roce 1945 Američany. Informovalo o tom na sociálních sítích včetně obrázku. Avšak zamlžilo, jak uvedla i některá média, kdo Prahu tehdy bombardoval. Že by autocenzura anebo opatrnost neprotivit se zaoceánskému bratru ve zbrani, jehož bombardování si vyžádalo smrt mnoha nevinných civilistů hlavně z tehdejších Vinohrad?

Přemysl (zveřejněno 28. 3. 2022)


Gilotina

Kdo všechno také nese vinu za rusko-ukrajinský konflikt? Podle našich medií v Americe to je např. i ruský kosmonaut Gagarin, který byl zde vsazen do klatby. Ani my jsme však nezůstali pozadu. Pražské Národní divadlo záhy „popravilo“ ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského, když zrušilo přípravu na uvedení jeho operního díla. Na koho dalšího z ruských kulturních či vědeckých osobností teď asi čeká režimní gilotina?


Přemysl (zveřejněno 4. 4. 2022)


Bezstarostná vláda

Jak jste to prohlásila na televizní obrazovce, paní Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR? „…Víte, podle mě se vlády nemají starat o lidi,“ nýbrž „o to, aby v zemi bylo bezpečno.“ Komu pak je co platné toto bezpečno, paní předsedkyně, když se nemá vláda zvolená lidmi o ně starat? Snad se tato starostlivost netýká pouze majetku, který byl, jak je známo, ne vždy u nás poctivě získán?

Přemysl (zveřejněno 18. 4. 2022)


Bezmoc mocných?

Úřad vlády ČR zveřejnil výzvu občanům, v níž se mj. píše: „Šířením dezinformací pomáháte agresorovi,“ tedy rozuměj Rusku v rámci jeho konfliktu s Ukrajinou. Ruku v ruce s tím jsou občané nabádáni, aby toto šíření ohlašovali Policii ČR… „Nenabízí se tak pokračování Havlovy známé statě Moc bezmocných, pro změnu pod názvem Bezmoc mocných?“ zažertoval můj kamarád, asistent z FF UK. Do smíchu nám ale nebylo.


Přemysl (zveřejněno 2. 5. 2022)


Plyn nebo lejno?

Když nám Putin zavře kohouty s plynem, pomůže nám kravské lejno. Domnívá se, podle režimního Seznamu Zpráv, zemědělec Jurečka, toho času ministr práce a sociálních věcí, který sází na využití biomasy v energetice. Je v tom ale háček, pane ministře. Jak známo, na „radu“ Evropské unie byl u nás omezen chov hovězího dobytka. Takže hrozí, že nedostatek plynu vystřídá jiný problém - nedostatek kravského lejna.


Přemysl (zveřejněno 9. 5. 2022)


Nový virus

Covid je postupně střídán novým zákeřným virem, jenž způsobuje vážné onemocnění - schizofrenii. Tato nemoc se projevuje zprvu strachem a posléze vede až k rozdvojení osobnosti. Například k tomu, že člověk něco jiného mluví doma a něco jiného na veřejnosti. K šíření této nemoci přispívá virus censoria blatta, česky šváb cenzurní či lidově práskač. Vakcína proti němu neexistuje. Ale náš člověk si s ním jistě poradí.


Přemysl (zveřejněno 16. 5. 2022)


Hazard s důvěrou diváků

Pravděpodobně aby rusko-ukrajinský konflikt získal na patřičné dramatičnosti, nahrazuje Česká televize (ČT) záběry z Ukrajiny i obrázky z části Moravy postižené před časem tornádem, na což upozornili také diváci. To je nejen hazard s již tak klesající diváckou důvěrou v ČT, ale i neúcta ke konfliktem strádajícím Ukrajincům. Režimní aktivisté ČT se asi již neštítí ničeho. Možná podle „pravidla“, že účel světí prostředky.


Přemysl (zveřejněno 23. 5. 2022)


O bídě a vině

Naše ekonomika nekvete. Potvrzuje to i režimní moc, jež bez špetky studu veřejně slibuje lidem bídu… Je tomu opravdu na vině pouze rusko-ukrajinský konflikt, jak nám sugeruje tato moc? Nebo se za tím skrývá také její neschopnost moudře vládnout? Pokud ano, pak je to od ní neodpustitelná hanebnost, která uráží nejen našeho člověka, ale koneckonců i většinu trpících lidí na Ukrajině. Ať jsou z Donbasu nebo Kyjeva.


Přemysl (zveřejněno 30. 5. 2022)


Neveselá historka z natáčení

Název inscenace: Superdebata. Produkce: televize CNN Prima. V hlavních rolích: Jurečka, Kupka (vládní pětikoaličníci), Schillerová (ANO), Fiala (SPD). Děj: Jurečka a Kupka odmítají postavit se před kameru. Požadují vyškrtnout z inscenace aktéry ve vedlejších rolích - děkana z VŠE v Praze Ševčíka a další, kteří mají hlavním představitelům položit pár otázek. Finále: záhy je pětikoaličníkům vyhověno a „opona jde vzhůru“.


Přemysl (zveřejněno 6. 6. 2022)


Celý Zpravodaj získáte ztažením!
Zdroj obrázků: Internet

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky